Kolik stojí FVE?

Zajímavosti ze světa fotovoltaiky

Kolik stojí FVE?

Energie zdražují a každý uvažuje nad způsoby, jak ulevit rodinnému rozpočtu. Staňte se energeticky nezávislí a pořiďte si fotovoltaickou elektrárnu (FVE). Co ovlivňuje její výslednou cenu a je možné při jejím pořizování ušetřit?

Co ovlivňuje výslednou cenu FVE?

Výslednou cenu fotovoltaické elektrárny ovlivňuje několik parametrů, mezi nimi zejména velikost elektrárny, vlastnosti instalované baterie a typy některých dalších použitých komponentů jako jsou fotovoltaické panely, konstrukční prvky, střídač, aj.

Velikost elektrárny

Velikost FVE je závislá na typu střechy (rovná, ev. sedlová) a požadovaném výkonu. Pro sedlové střechy, které mají ideální orientaci (na jih) a sklon (35 °) je vyžadováno cca 5 m2 pro elektrárnu o výkonu 1 kWp. Panely jsou instalovány paralelně se střechou. U rovných střech je pro 1 kWp vyžadováno zhruba 10 m2. Fotovoltaické panely se poté instalují na rovnou střechu pod úhlem 15 °.

Vlastnosti instalované baterie

Kapacita a kvalita jsou nejdůležitějšími vlastnostmi baterie, které také ovlivňují její cenu.

Typy dalších použitých komponentů

• fotovoltaické panely – rodiny v Česku nechávají na své rodinné domy nejčastěji umístit monokrystalické fotovoltaické panely. Můžete se však setkat také s polykrystalickými nebo amorfními panely. Počet solárních panelů je rozhodující pro výsledný výkon
• konstrukční prvky – nosná konstrukce se volí v závislosti na množství a velikosti solárních panelů
• střídač – tento prvek je třeba zvolit v závislosti na výkonu fotovoltaických panelů

Čerpejte dotace na domácí FVE

Na domácí fotovoltaickou elektrárnu můžete čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám (též známého pod zkratkou NZÚ). Dotaci může získat každý majitel nebo stavitel rodinných domů. Žádat o dotaci můžete i v případě, kdy jste majitelem rekreačního objektu, který má přiřazené evidenční číslo. Musíte zde však mít alespoň 2 roky trvalé bydliště. Pro výši přiznané dotace je důležitý výkon FVE. Pro přiznání dotace musí mít solární elektrárna výkon alespoň 2 kWp.


Napište nám

Máte dotaz nebo hledáte specialistu na fotovoltaiky?
Na vaši zpráv odpovíme nejpozději do 24 hodin.

Napsat zprávu

Zavoláme vám

Nechte nám na sebe číslo. Zavoláme vám a se vším poradíme.

Zavolejte mi